пятница, 6 ноября 2015 г.

У чому секрет протиракової стійкості клітин слона?



Слони мають клітин в 100 разів більше ніж людина, але хворіють на рак значно менше. Вивчення слонів дає змогу вченим навчитися боротися з раком у людей.

Слони, єдині ссавці, які дуже рідко хворіють на рак. За статистикою тільки 4,8% слонів померли від раку в той час, як відсоток людей, які помирають від раку становить від 11% до 25% випадків в популяції – повідомляє Los Angeles Times.
Низький рівень раку серед слонів є особливо інтригуючим, тому що, за інших рівних умов, слони мають більше хворіти на рак ніж люди. Такі припущення виникають через те, що слони мають приблизно в 100 разів більше клітин ніж люди, а живуть близько 70 років. Таким чином клітини слона мають багато шансів, щоб мутувати (змінитися) і стати злоякісними протягом їх життя.
Вчені десятиліттями шукають відповідь на цей феномен: чому слони та інші великі ссавці не хворіють на рак так часто, як малі ссавців. Ця загадка отримала назву - парадокс Пето.
Нове дослідження розкрило секрет протиракової стійкості клітин слона.
Вчені з інституту раку Хантсмена університету Юти, США (Huntsman Cancer Institute) встановили, що африканські слони мають 20 копій гена під назвою TP53. Цей ген відповідальний за синтез білка, який пригнічує ракові клітини. Люди, з іншого боку, мають тільки одну копію TP53. Люди успадковують по одній алелі гену TP53 від кожного зі своїх батьків, і обидва з них повинні бути функціональним, щоб боротися з раком. Дослідження показує, що якщо один з алелів є не функціональним то рак рано чи пізно виникне.
Результати дослідження навели вчених на думку про те, що додаткові копії гену TP53 є достатніми, щоб запобігти виникнення ракових захворювань у слонів. Для людей це означає, що потрібно розробити механізми посиленого захисту людського гену TP53 для зменшення захворюваності людей на рак. Одним із варіантів цього може бути розробка лікарського засобу, який імітує дію гену TP53.

Комментариев нет:

Отправить комментарий