суббота, 24 сентября 2022 г.

Бражники України. Частина 1.

 


Бра́жникові (Sphingidae) — родина великих або середнього розміру метеликів. Тіло товсте, сильне. Передні крила вузькі, довші за задні. Хоботок нерідко довший за тіло. Більшість бражникових літає увечері та вночі. Гусінь велика, майже завжди з рогом на задньому кінці тіла; гусениці багатьох бражникових при подразненні набувають пози, в якій нагадують статую сфінкса, звідки походить латинська родова назва багатьох форм — Sphinx. Відомо близько 1 200 видів, найбільші за розміром (до 18 см в розмаху крил) в Бразилії. В Україні зустрічається понад 20 видів бражникових, у тому числі бражник мертва голова (Acherontia atropos), бражник тополевий (Laothoe populi), бражник бузковий (Sphinx ligustri) та інші. 7 видів бражникових занесено до Червоної книги України.

Обтічним тілом, вузькими, витягнутими крилами бражники нагадують малесенький літак-винищувач. Ці комахи, дійсно, вправні літуни, найкращі серед метеликів. Швидкість їх перевищує 50-60 км/год.

Опис

Імаго

Великі або середньої величини метелики, з потужним тілом. Розмах крил 30-175 мм. У більшості видів 80-100 мм. Вусики довгі, веретеноподібні, зазвичай із загостреною і гачкоподібно загнутою вершиною. Очі круглі, голі, часто прикриті згори чубком з подовжених лусочок. Хоботок зазвичай дуже довгий, перевищує у декілька разів довжину тіла, рідше короткий, іноді зредукований. Губні полапки добре розвинені, загнуті догори, із зовнішнього боку густо покриті лусочками, з внутрішньої сторони зазвичай позбавлені лускатого покриву.

Лапки несуть декілька рядів коротких, міцних шипиків. Черевце покрите прилеглими лусочками, зібраними на кінці у вигляді пензлика або широкої щітки. Передні крила більш ніж в 2 рази довші за свою ширину, з підгостреною вершиною. Їх зовнішній край рівний або різьблений, з глибокими вирізками між жилками, сильно скошений до заднього краю, іноді округлий. Задні крила зазвичай в 1,5 разу довше за свою ширину, помітно скошені до заднього краю, з неглибокою виїмкою по зовнішньому краю перед анальним кутом. Зачіпка зазвичай добре розвинена, іноді рудиментарна

Гусениця

Гусениця бражника молочайного

Гусениці досить великі, з п'ятьма парами ніг. Забарвлення досить яскраве, з косими смужками і плямами у вигляді очей. Гусениці розвиваються переважно на деревних і чагарникових породах, значно рідше — на трав'янистих рослинах, відрізняються вузькою харчовою вибірковістю і найчастіше здатні живитися тільки на одному або декількох близькоспоріднених видах рослин; багатоїдні види серед бражників зустрічаються рідко. Окремі види відомі як другорядні шкідники сільського і лісового господарства. У лісах трохи ушкоджують різні хвойні і широколистяні породи, в садах — плодові і кісточкові культури. На задньому кінці тіла гусениці майже завжди є характерний щільний наріст — «ріг». Гусениці проявляють активність в присмерковий і нічний час доби.

Лялечка

Лялечка відрізняється тим, що на задньому кінці у неї є підвищення у вигляді рогу, якого позбавлені тільки небагато видів.




Бражник бузковий

Бражник бузковий (Sphinx ligustri) — великий нічний метелик родини бражникові. Поширений в Європі та Північній АзіїГусениця живиться листям бузкубирючиниясенакалини тощо.

Опис

Великий бражник з розмахом крил 9-10 см. Передні крила зверху темнобрунатні, з бурою смугою на передньому краї та ще одною блідобурою за нею. Задні крила рожеві, з трьома чорними перепасками. Черевце згори посередині має чорну поздовжню смугу, боки черевця з чорними та рожевими кільцями.


Гусениці зелені, з косими біло-фіолетовими смугами, кінчик рогу чорний. Лялечка формується в верхньому шарі ґрунту. На півночі імаго літають в травні-червні. За рік в Україні розвивається 1 чи 2 покоління

Наукове значення

Типовий вид роду Sphinx[en].

Бражник бузковий широко вивчався в лабораторних умовах як модельний об'єкт для розуміння фізіології та біохімії комах.



Бражник ліворнський

Бражник ліворнський (Hyles livornica) — вид метеликів з родини бражникових (Sphingidae).

Поширення

Вид поширений в Африці, Південній Європі, Західній та Центральній Азії, Індії, Китаю. Влітку бродяжні особини трапляються по всій Європі, в Сибіру та Японії.

Опис

Розмах крил 60-85 мм. Передні крила оливково-коричневі з білими жилками і з білою смужкою від вершини до внутрішнього краю крила. Задні крила рожевого кольору з чорними переднім і заднім краями. На передньоспинці є 2 білі поздовжні смуги. Кінчики вусів — білі. На передній половині черевця чергуються по 3 чорні та білі поперечні смуги.


Самець

Самець

Самиця
Самиця

Галерея


Яйця


Гусениця


Лялечка


Имаго


Комментариев нет:

Отправить комментарий