вторник, 20 августа 2024 г.

У 2022 році в Данії на монеті з Вінделівського скарбу знайшли найдавніший напис, присвячений Одіну

 


1600 років тому хтось закопав золотий скарб. Тепер на монеті з цього скарбу знайшли найдавніший напис, присвячений Одіну.
Щоправда, її поки що не змогли до кінця розшифрувати. У 2022 році в Данії виявили Вінделівський скарб, один із найбільших і найбагатших золотом. Цілий кілограм золота, безліч тонких медальйонів розміром із невелике блюдце дісталися археологам — справжній скарб у всіх сенсах!



Серед виробів був золотий брактеат — тонка золота монета, на якій зображено, як свідчить рунічний підпис, Один. Але це не найголовніше. Брактеат датується IV століттям нашої ери майже на 150 років раніше, ніж інші відомі написи такого роду. Раніше найстаріший відомий напис зі згадкою Одіна був на пряжці з Нордендорфа (Німеччина), датованої кінцем VI століття. У Данії до цього моменту найдавніший подібний напис був на амулеті VII століття, знайденому в Рибі. А значить, ми сміливо можемо відсувати час шанування цього божества у більш далеке минуле.
Щоправда, тут починаються складнощі. Фахівцям із Національного музею Данії монета підкинула нові слова, які раніше не траплялися у таких текстах. Крім того, більшість рун стерта з тонкого металу, а прогалини між словами тоді ще не ставили. Хороші новини для дослідників у тому, що це один із найдовших написів на монетах такого типу. Усього знайдено близько 1000 брактеатів, приблизно на 200 є написи, але, як правило, вони надто короткі. Найчастіше на них наносилися короткі священні слова або цитати з популярних на той час текстів.


Рунолог Лізбет Імер, яка зайнялася вивченням написів, зуміла розшифрувати частину тексту, незважаючи на те, що, за її словами, це було найскладніше завдання за 20 років її роботи. Отже, їй вдалося прочитати саме ім'я Одіна, а також фразу «він людина Одіна», що відноситься до якогось Яги або Ягаза. Він же зображений у центрі — а-ля римський імператор, щоправда, із довгою косою та вірним скакуном (а ще на монеті фігурує свастика). Можливо, це був давній ярл, який таким чином заявляв свої права на найвище лідерство?
Проте, знахідка як створила труднощі, а й допомогла вирішити дві історичні загадки. В 1852 біля міста Оденсе (Данія) знайшли подібний брактеат, який відтоді так і не був дешифрований. Тепер переклад можна зробити за аналогією. І це ще не все! Є ще одна така ж монета із Фюне, де слово «Один» переправлено на «коханий». Тепер усі три брактеати розглядатимуть у комплексі.
Спасибі невідомому багачеві IV століття, що закопав такий скарб! Йому ці коштовності, можливо, не принесли щастя, зате археологи в захваті від знахідки — вони не тільки виявили ім'я невідомого правителя, а й змогли глибше поринути в епоху, коли ще існувала праскандинавська мова.

https://tinyurl.com/29kuzktp

Комментариев нет:

Отправить комментарий