воскресенье, 18 октября 2015 г.

Херсонець залучає данців до вирощування енергетичної верби в Україні



НАТАЛЯ ЯКОВЛЄВА

Херсонець Віталій Воропаєв організував у рідному місті виробництво біопалива спільно з мешканцем Данії.
Український раціоналізатор познайомився з данцем на імя Джаспер на іноземному бізнес-сайті. Невеликий цех з переробки кори дерев у дрібнофракційне паливо для автоматичних котлів підприємці запустили в роботу рік тому. Наразі еко-проект обмежують невеликі обсяги та низька якість сировини, пише сайт Херсонці
Віталій Воропаєв прагне налагодити на Херсонщині виробництво пелет з енергетичної верби. У Данії, де земля і праця коштують в десятки разів дорожче, ніж в Україні, населенню вигідніше власноруч вирощувати спеціальний сорт верби ("energy peel") і виробляти з неї пелети для опалення власних домівок, розповідає підприємець. «В такому разі данці витрачаються лише на утримання землі», - пояснює Віталій Воропаєв, додаючи, що деякі датські села кооперуються для виробництва дешевого біопалива.
Наразі український підприємець веде переговори з інвесторами у Данії, які вже мають подібні проекти на Західній Україні. 
«Україна просто зобов’язана виробляти деревні пелети, які є одним з дешевих і зручних джерел енергії, - каже Віталій Воропаєв. – У нас є досить багато занедбаних земель, на яких підприємці можуть вирощувати енергетичну вербу, забезпечуючи роботою та дешевим паливом мешканців прилеглих сіл».
Сьогодні Україна має можливість скористатися західним досвідом, а не розвивати технології з нуля. «Є техніка для прибирання енергетичної верби, є спеціалісти, які мають досвід вирощування, збирання та переробки цієї культури, є інвестори, готові вкладати гроші у такий бізнес, - запевняє Віталій Воропаєв, додаючи, що Джаспера вразила та кількість енергії, яка в Україні буквально "заривається у землю".

Комментариев нет:

Отправить комментарий