понедельник, 7 декабря 2015 г.

Новий суперабсорбуючий матеріал здатен вбирати нафту як губка

ТЕТЯНА ТУРЛІКЬЯН
На жаль, аварії танкерів, як одного з найпоширеніших засобів транспортування нафти, - явище на сьогоднішній день не рідкісне. Масивні розливи нафти усунути дуже складно, і в певних обставинах зробити це практично не реально. 

Проте схоже, що команда австралійських вчених з Університету Дрекселя і Університету Дікіна знайшли рішення, яке допоможе вирішити цю проблему.

Вони розробили і випробували новий матеріал – нанолисти нітриду бору, які можуть поглинати масла і органічні розчинники в кількості, яка до 33 разів перевищує їх власну вагу, повідомляє ресурс Еcotechnica.com.ua.

Матеріал здатен буквально як губка поглинати різні масляні речовини. Вчені вже назвали свою розробку найбільш значущим за останні десятиліття досягненням в технології ліквідації розливів нафти. 


Нанолист нітриду бору складається з своєрідних пластівців, які становлять лише кілька нанометрів товщиною і мають крихітні отвори. Така форма дозволяє нанолисту значно збільшувати свою площу, вбираючи речовини. 

Цікаво, що пориста структура нанолистів не тільки забезпечує величезну площу поверхні для поглинання масла і органічних розчинників, а й сам наноматеріал володіє відмінними вогнетривкими властивостями, що дозволяє застосовувати його для тепло- або електроізоляції.

Комментариев нет:

Отправить комментарий